Keďže bol rok 2018 veľmi plodný pokiaľ ide o ovocné stromy, rozhodli sme sa spraviť prvú várku jablkového kvaseného nápoju – sajderu. Výroba sajderu funguje na podobnom princípe ako výroba piva, akurát tu sme odľahčení varením, nakoľko cukor z jabĺk získame lisovaním.
Jedná sa teda o skvasený jablkový mušt, ktorý ešte pred úplným vykvasením zafľašujeme a necháme ho asi mesiac nasycovať vo fľaši. Nápoj sme zakvasili originálnymi sajdrovými kvasinkami, nie pivnými ani vínnymi.
Stručný postup:
Naoberali sme jablká viacerých druhov. Tie sme nakrájali na 4 kúsky a zomleli na ručnom drviči ovocia. Následne sme túto drť vylisovali. Šťavu sme zakvasili kvasinkami. Treba kontrolovať muštomerom, aká je cukornatosť šťavy. Mala by byť okolo 12%, ako pri pive. Ak nie je, treba docukriť. Prelejeme do kvasnej nádoby, demižón, kýbeľ s kvasnou zátkou,… a necháme kvasiť dovtedy, kým sa cukor premieňa na alkohol+CO2. Keď už ostane cukru len cca 1,5%, tak fľašujeme. Tieto fľaše treba potom nechať nasycovať minimálne mesiac. Pri takej teplote, aká je vhodná pre kvasinky. Vačšinou izbová. Dnes sa predávajú aj pivovarské muštomery, kde máte jasne znázornené, koľko cukru má byť pri začiatku kvasenia a kedy už treba fľašovať.
Poznámka: Niekedy sa stane, že z jabĺk nevylisujeme dostatočné množstvo šťavy. V takom prípade výlisky ešte prevaríme vo vode a lisujeme znova. Podľa potreby aj pricukríme. Je doležité, aby sme pri začiatku kvasenia dosiahli požadovanú cukornatosť okolo 10-12%